![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | |||||
![]() | ![]() | ||||
![]() | ![]() | ![]() | |||
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
|
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | Czekolada | ![]() |
![]() |
Bruksela zwana jest czekoladowym miastem. Tutejsza czekolada jest powszechnie uważana za najlepszą na świecie. Słynne są ręcznie wyrabiane z wysokiej jakości składników nadziewane czekoladki. Z czekolady, masła, śmietany i cukru robione są belgijskie trufle.
Przeciętny mieszkaniec Belgii zjada około 8 kg czekolady rocznie. Nie zapominajmy, że do XIX w. czekolada była luksusem, atrybutem stanu szlacheckiego. Na pewno warte grzechu są czekoladki "Godiva", opatrzone zresztą królewską licencją.
Autor: Katarzyna Kemus
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() | |
![]() | ![]() | ||||
![]() | |||||
![]() | |||||
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |