www.umysl.pl  ... dodaj do ulubionych. 1 strona 1 strona Powrót - wstecz 1 strona Powrót Napisz do nas Napisz do nas Szukaj: Umysl.pl, wyszukiwarki, encyklopedie Szukaj Spis treści Spis treści    
 
Gruzja Gruzja
  Indira  

Kuchnia abhazka
Tradycyjna kuchnia abhazka

W świat abchazkich obyczajów wprowadzała mnie wyjątkowej urody Indira. Indira nie wyobrażała sobie nawet krótkiego spotkania bez wypicia małej kawy, gdzie dobrej jakości ziarna sama przed przyrządzeniem mieliła w ręcznym młynku i doprawiając, podgrzewała w mosiężnym tygielku. Ta kawa była niepowtarzalna, gęsta i aromatyczna. Na koniec po wypiciu sprawdzaliśmy przyszłość, oglądając fusy na dnie. Śmiechu przy tym było co nie miara, bo jak komuś nie pasowało to mógł włożyć kciuk i zrobić pół obrotu. A więc każda część z kawy była wykorzystana. Muszę się przyznać, że mimo znajomości przepisu i wieloletnich prób nigdy nie uzyskałam tak gęstej kawy.


~~*~~


Autor: Katarzyna Kemus

Podróże

Prawa autorskie
www.umysl.pl  ... dodaj do ulubionych.
1 strona 1 strona Powrót - wstecz 1 strona Powrót Powrót na górę strony Góra Napisz do nas Napisz do nas Szukaj: Umysl.pl, wyszukiwarki, encyklopedie Szukaj Spis treści Spis treści