Kiedy jechałam z koleżanką na wycieczkę do Buchary oraz Samarkandy, był początek kwietnia i piękna wiosna. Stoły do obiadu udekorowane były bukietami bzu. Na niezapomnianym, tętniącym kolorami azjatyckim bazarze, gdzie przechadzały się kobiety w malowanych jedwabnych strojach, a uśmiechnięci Uzbecy siedzieli w grupach, w czarnobiałych czapeczkach zwanych tybetejkami, kupiłam stary dzbanek, który zdobi moje mieszkanie.
Podstawowe uzbeckie danie narodowe, czyli pilaw, wymaga czasu i wielu dodatków. To pyszny brązowy ryż ze specyficznymi azjatyckimi przyprawami i baranim mięsem. Oprócz niego popularne są wypiekane tradycyjnie, z dobrej gatunkowo mąki, podpłomyki i inne swojskie wypieki. 60 procent ludności Uzbekistanu mieszka na wsi. Uzbeckie rolnictwo nastawione jest na uprawę bawełny, jarzyn i owoców.