www.umysl.pl  ... dodaj do ulubionych. 1 strona 1 strona Powrót - wstecz 1 strona Powrót Napisz do nas Napisz do nas Szukaj: Umysl.pl, wyszukiwarki, encyklopedie Szukaj Spis treści Spis treści    
 
Francja Paryż II
  Wykwintna kuchnia  

Danie francuskie

Z taką samą szczególną estymą jaką darzy się w Paryżu kreatorów mody traktuje się wielkich kucharzy.
To Francois Voltaire (1694-1778), myśliciel i filozof francuski, ukuł pojecie la nouvelle cuisine francaise. Ta nowa kuchnia, stała się dominującym stylem wykwintnych restauracji lat 70 i 80-tych XX wieku. Nouvelle cusine, kojarzona z małymi porcjami na talerzu, wykorzystuje najlepsze i najświeższe składniki, a także najwyższe umiejętności kucharskie. Stawia na zdrowotne walory posiłków, na estetykę, na jakość, nie na ilość. Nicolas Sarkozy twierdząc, że francuska gastronomia nie ma sobie równych na świecie zapowiedział, że Francja wystąpi do wpisania swojej sztuki kulinarnej na listę UNESCO.
Według badań, francuska jakość życia należy do najwyższych na świecie.


~:~


Autor: Katarzyna Kemus

Francja

Prawa autorskie
www.umysl.pl  ... dodaj do ulubionych.
1 strona 1 strona Powrót - wstecz 1 strona Powrót Powrót na górę strony Góra Napisz do nas Napisz do nas Szukaj: Umysl.pl, wyszukiwarki, encyklopedie Szukaj Spis treści Spis treści